A pékek képesek alkalmazkodni az új fogyasztói igényekhez, azonban az utánpótlással kapcsolatban problémák merülnek fel – egy körkép a kenyér világnapján.

Első alkalommal szervezett országos jótékonysági akciót a Magyar Pékszövetség a kenyér világnapján.
A kenyér világnapja alkalmából a Magyar Pékszövetség idén első alkalommal hirdetett meg országos jótékonysági akciót, amelyhez 26 pékség és sütőipari vállalkozás csatlakozott az ország különböző pontjairól. Az országos összefogás eredményeként több mint másfél tonna adomány gyűlt össze, amely a Magyar Vöröskereszt közreműködésével jut el gyermekintézményekbe, családsegítő központokba és szociális intézményekbe.
"A Vöröskereszt pontosan tisztában van azzal, hogy mely családok és intézmények igényelnek támogatást. Az ország minden pontjáról, Budapesttől Debrecenig és Győrtől Egerig, másfél-két tonna pékárut gyűjtöttünk össze" - nyilatkozta Septe József az InfoRádióban.
A Magyar Pékszövetség elnöke a pékek előtt álló legnagyobb kihívásokat elemezte. "Fontos, hogy alkalmazkodjunk a vásárlók elvárásaihoz; az új trendek folyamatosan formálódnak, és a kovászos technológia újbóli népszerűsége is figyelemre méltó. Észrevettük, hogy a fogyasztók különösen vonzódnak azokhoz a termékekhez, amelyeket ezzel a módszerrel készítenek, és hajlandók magasabb árat is fizetni értük. Ezek a termékek megbízható forrásokból származnak, kiváló minőségűek és egészséges táplálékot jelentenek" - emelte ki.
A Magyar Pékszövetség elnöke hangsúlyozta, hogy az utóbbi években a kenyérfogyasztás mérséklődött, míg a pékáruk, mint például a croissant-ok és csigák népszerűsége növekedett. Ennek hatására a pékségek folyamatosan keresik az új lehetőségeket, hogy frissítsék és bővítsék termékpalettájukat. Jelenleg még mindig a hagyományos fehér kenyér, kifli és zsömle dominál a vásárlók körében, még ha ezek nem is a legkiválóbb egészségi választások. Ugyanakkor egyre több vásárló érdeklődik a rozsos, magvas és egészségtudatos, akár gluténmentes alternatívák iránt. Az elnök véleménye szerint a magyar sütőipar képes megfelelni ezeknek az új igényeknek, hiszen a szükséges technológia rendelkezésre áll. Az egyetlen kihívás a szakemberek utánpótlásának biztosítása.
"Ha valakinek a családjában nincs sütőipari hagyománya, akkor nem könnyű motiválni a fiatalokat arra, hogy vállalják a hétvégi vagy éjszakai munkát. Ez sokszor nem tűnik vonzónak" - osztotta meg őszinte gondolatait Septe József. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy különféle technológiai újításokkal dolgoznak azon, hogy a lehető legkevesebb munkavállalónak kelljen éjjel vagy hétvégén dolgoznia.