Minden érzékszervüket mozgósítják - a legfinomabb pálinkás bonbon keresése zajlik!


A 25. Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvényeként hirdették meg idén is az Év Pálinkás Bonbonja elnevezésű versenyt. A megmérettetésre összesen 143 nevezés érkezett az ország számos pontjáról, valamint a Felvidékről. A verseny érzékszervi bírálatát csütörtök délelőtt tartották Gyulán, az Almásy-kastélyban.

A tavalyi évhez képest tíz új nevezés érkezett a versenyre, ami izgalmas bővülést jelent. A zsűri négy különböző bizottságban dolgozik, ahol három fős csapatokban közösen értékelik a bonbonokat. A bírálat során fontos, hogy minden bizottság konszenzusra jusson - nyilatkozta Varga-Bora Tímea, a rendezvény főszervezője.

A versenyen négy kategóriát hirdettek, melyekből az öt legjobb közül kerül majd ki a kategóriagyőztes és azok közül pedig az abszolút győztes, az év pálinkás bonbonja. Az eredményhirdetés pedig a Gyulai Pálinkafesztiválon lesz, a szombati napon, június 7-én.

A versenyigazgató, Fabulya Attila okleveles pálinkabíráló, sommelier, dipWSET nemzetközi párlatszakértő kiemelte, hogy rendkívül izgalmas és színes a bonbonok zsűrizése, nem mellesleg már harmadik alkalommal rendezik meg ezt a nemzetközi versenyt.

- Öröm számunkra, hogy rekord mennyiségű bonbon érkezett a megmérettetésre, de ez kifejezetten nagy kihívás a zsűrinek. A cél az volt, hogy az elsőszámú hungarikumot, a pálinkát minél több formában mutassuk meg, kiemelten azt, hogy a pálinka rendkívül jó harmóniában van a csokoládéval és ezt már az elmúlt évek is bizonyították - fogalmazott Fabulya Attila.

Pálinkaszakértőként és sommelierként az a feladatunk, hogy felfedezzük, miként képes a párlat és a csokoládé egyedülálló, harmonikus kapcsolatot kialakítani. Ez az összefonódás nem csupán az ízek találkozása, hanem egy új dimenziót nyújt minden fogyasztó számára, gazdagítva az élményt és új ízvilágokat tárva fel.

Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke és elismert cukrászmester kiemelte, hogy örömteli fejlemény, hogy minden bizottságban jelen van egy-egy pálinka szakértő is.

A pálinka nem csupán egy ital, hanem egy sokoldalú ízesítő is, amely fűszerként is megállja a helyét. Legyen szó fagylaltról, süteményről vagy akár bonbonokról, a pálinka különleges karaktert adhat az édességeknek. A szakember örömmel emelte ki, hogy a csokoládé, a magyar cukrászat és a pálinka közös versenye révén mindkét terület népszerűsége növekedhet. Szükséges azonban hangsúlyozni, hogy Magyarország gazdag kiváló alapanyagokban, ám ezekkel való munka nem mentes a kihívásoktól; egy igazán sikeres bonbon elkészítéséhez sokéves szakmai tapasztalat és tudás szükséges.

Pataki Ádám, a neves cukrászmester, megosztotta velünk, hogy a zsűri főként az alapanyagok jelenlétét és érvényesülését figyelte az édesség kóstolásakor. Az ízek harmóniája és az összetevők karaktere kulcsszerepet játszott a bírálat során.

- A versenyzők számára kemény feladat az, hogy amikor több alapanyagot párosítanak - például diót, karamellt bármiféle gyümölccsel -, az összetevők egyensúlyban legyenek. Vannak olyan alapanyagok, amelyek sokkal karakteresebbek, akár egy kávé, egy étcsokoládé, nagy mértékben el tudja tolni a végeredmény ízét - fejtette ki a mester.

Related posts