Elképesztő felfedezésre bukkantunk a sajátmárkás termékek világában!


A vásárlók egyre gyakrabban választják a saját márkás termékeket a drágább márkatermékek helyett, gyakran anélkül, hogy tudnák, mit vásárolnak valójában - közölte a Cnbc.

Az Egyesült Államokban a saját márkás termékek eladásai tavaly közel 4%-kal nőttek, elérve a rekordnak számító 271 milliárd dollárt a Private Label Manufacturers Association januári becslése szerint.

A növekedéshez nem csupán a versenyképes árak hozzájárulnak, hanem a termékek közötti megtévesztően hasonló megjelenés is fontos szerepet játszik.

A First Insight piackutató cég legfrissebb felmérése azt mutatja, hogy a fogyasztók 71%-a meggyőződéssel állítja, hogy tisztában van azzal, mikor választ saját márkás termékeket. Azonban, amikor a kutatók összehasonlították a márkás termékeket a saját márkás alternatívákkal, kiderült, hogy a válaszadók 72%-a nem volt képes helyesen azonosítani a saját márkás terméket.

A cégek kivételesen ügyesek a marketing területén. Képesek nem csupán a vásárlókat, hanem még a szakmai körökben jártas egyéneket is megtéveszteni.

- nyilatkozta Greg Petro, a First Insight ügyvezető igazgatója.

Bruce Myers, a Rochester Institute of Technology csomagolástervezési professzora rámutatott, hogy az élelmiszerüzletek manapság egyre kifinomultabb esztétikai megoldásokat alkalmaznak. Céljuk, hogy saját márkáikat a versenytársakéval egyenlő vagy akár jobb minőségként tüntessék fel, mindezt kedvezőbb áron. Ez a tendencia jelentős eltérést mutat a korábbi évtizedekhez képest, amikor az olcsó csomagolások és az egyszerű márkajelzések uralták a piacot.

A saját márkás termékek csomagolásának fejlődése egyre bonyolultabbá válik, ami jogi konfliktusokat is generálhat. A legutóbbi események közé tartozik, hogy a Mondelēz International pert indított az Aldi ellen védjegybitorlás miatt. A vád szerint a diszkontlánc "nyilvánvalóan" lemásolta az Oreo, Wheat Thins, Nilla Wafers és Ritz kekszek csomagolását, hogy saját termékeire alkalmazza.

A First Insight felmérésében a vásárlók 47%-a mondta, hogy kifejezetten azért próbált ki saját márkás terméket, mert az egy márkatermék "másolata" volt, és 84%-uk legalább annyira bízik a saját márkás termékek minőségében, mint az országos márkákéban.

Az ár továbbra is alapvető szerepet játszik a saját márkás termékek népszerűségének alakulásában. A pandémia utáni inflációs időszak során olyan cégek, mint a Procter & Gamble, jelentős áremeléseket vezettek be. Kezdetben a gazdagabb vásárlók hajlandóak voltak többet áldozni a megszokott márkákra, de a helyzet most megváltozott: a fogyasztók ismét az értékorientáltságot helyezik előtérbe.

Michael Swanson, a Wells Fargo Agri-Food Institute vezető mezőgazdasági közgazdásza hangsúlyozza, hogy az élelmiszer-kereskedelem versenyének kulcsa a vásárlók figyelme. Az elmúlt öt év során az élelmiszerárak több mint 23%-kal emelkedtek, azonban a háztartások átlagos vásárlóereje ezt a növekedést túlszárnyalta.

Swanson nem látja valószínűnek, hogy a csökkenő márkahűség vagy az alacsonyabb árak iránti igény a közeljövőben eltüntetné a márkatermékeket a szupermarketek polcairól. Az élelmiszerboltok általában a márkatermékekre építik az árképzési stratégiáikat.

A vásárló csak akkor képes igazán értékelni a saját márkás termékek előnyeit, ha a hűtőpultban szembesül a 25-40%-kal magasabb árú alternatívákkal.

- magyarázta.

Related posts