Kiadásra került az új irányelv, miszerint a trappista sajt értékesítése kizárólag a megadott formátumban lehetséges.


A Tej Terméktanács örömmel üdvözli, hogy napvilágot látott a Magyar Élelmiszerkönyv trappista sajtra vonatkozó fejezete. E fejlemény következtében várhatóan kiszorulhatnak a belföldi piacról azok a trappista sajtként forgalmazott, átcímkézett termékek, ami jelentős előrelépést jelent a minőség és a vásárlói tájékoztatás terén - tájékoztatta az érdekképviselet az MTI-t.

A Magyar Élelmiszerkönyv állásfoglalása alapján a sajtkészítmények nevének védelme nem csupán jogi kérdés, hiszen a fogyasztói tudatosság erősödésével egyre nagyobb a társadalmi igény a jó minőségű élelmiszerek iránt. A trappista, mint a legismertebb magyar sajt, a belföldi tejipar meghatározó terméke, a gyártói kapacitás az elmúlt években támogatásokkal megújult. Ezért is fontos, hogy a Magyar Élelmiszerkönyv új fejezete szabályozza a felhasználható összetevőket, az alakra, méretre, tömegre vonatkozó előírásokat, az összetételi és érzékszervi követelményeket - írták.

Kiemelkedő eredménynek számít, hogy a jogszabályok egyértelműen rögzítik: az élelmiszerek címkézése és jelölése nem lehet megtévesztő. Ezen kívül megemlítik, hogy az utóbbi években több ezer tonna olyan termék érkezett Magyarországra trappista sajtként, amelyeket olyan gyártók forgalmaztak, akik valójában nem is állítanak elő ilyen termékeket. Emiatt a Tej Terméktanács többször is kifejezte aggodalmát. A jövőben pedig konzultációkat folytatnak a kis- és nagykereskedelmi partnerekkel, hogy biztosítsák a jogszabályok helyes értelmezését és a zökkenőmentes átmenetet.

A külföldön gyártott, hasáb alakú sajtok általában szeletelve vagy reszelve kerülnek forgalomba, és gyakran összetett élelmiszer-alapanyagként is megtalálhatóak a polcokon. Az új szabályozás nem befolyásolja a külföldi tömbsajtok importját, így a félkemény sajtok továbbra is elérhetőek lesznek. Fontos azonban, hogy ezeket az eredeti nevükön lehet forgalmazni, tehát trappista néven nem értékesíthetők.

A Magyar Élelmiszerkönyv olyan átfogó szabályozási keretrendszert biztosít, amely az élelmiszerek és azok összetevőinek minőségi, jelölési és biztonsági követelményeit tartalmazza. Ez a gyűjtemény kötelező előírásokat fogalmaz meg, amelyek célja az élelmiszerek biztonságos fogyasztása és a fogyasztói tájékoztatás javítása.

Related posts