Kezdetét veszi a húsvéti ellenőrzés: az ország minden szegletében alapos vizsgálatok zajlanak az élelmiszerek minősége és biztonsága érdekében - Agrárszektor.


A laboratóriumi vizsgálatokkal egybekötött ellenőrzés célja, hogy kiszűrje azokat a termékeket, amelyek megtéveszthetik a fogyasztókat, továbbá felmérje az élelmiszerbiztonsági szempontból kockázatos tételeket.

A húsvéti ünnepek előtt a laboratóriumi vizsgálatok kiterjednek a nyers és hőkezelt sonkákra, a gyümölcslevekre, valamint a gluténmentes termékekre egyaránt.

Hozzátették, a nyers sonkák és a gyümölcslevek esetén a vizsgálatok célja a címkén feltüntetett megnevezés és tápértékadatok valódiságának az ellenőrzése a jogszabályok és a Magyar Élelmiszerkönyv által meghatározott előírások teljesülésének szempontjából. Egészségi okokból kiemelten fontos, hogy a gluténmentes jelöléssel forgalomba hozott élelmiszerek ténylegesen megfeleljenek a jelölésben foglaltaknak - közölték.

Emlékeztettek arra, hogy az uniós jogszabályok alapján egy élelmiszer csak akkor minősül gluténmentesnek, ha a végső fogyasztó számára értékesített formájában a gluténtartalma nem haladja meg a 20 milligrammot kilogrammonként.

Az NKFH akkreditált élelmiszer- és vegyipari laboratóriuma széleskörű szolgáltatásokkal várja az érdeklődőket, hogy garantálja a gluténmentes vagy gluténmentesnek hirdetett termékek, mint például kenyerek, száraztészták, különféle sütőporok (kenyér, palacsinta, pizza, sütemény), kekszek, lisztek és zabitalok minőségét és biztonságát. Munkánk során célunk, hogy a legmagasabb szintű élelmiszerbiztonsági előírásoknak megfelelően végezzük el a vizsgálatokat, így biztosítva a fogyasztók egészségét és elégedettségét.

A szezonális ellenőrzések szükségességét a korábbi évek vizsgálati eredményei is alátámasztják. A legutóbbi audit során a mintavételre került sonkák negyede nem tudta teljesíteni a jogszabályi követelményeket, mivel sótartalmuk túl magasnak bizonyult. Ezzel szemben a gyümölcslevek esetében a cukortartalomra vonatkozó előírások csupán a vizsgált termékek 2%-ánál nem voltak megfelelők. A gluténmentes termékek esetében pedig meglepően alacsony, mindössze 5%-os kifogásolási arányt tapasztaltak.

Az NKHF felhívta a figyelmet arra, hogy ha a laboratóriumi mérések eredményei szerint a vizsgált termék nem elégíti ki az adott terméktípusra vonatkozó követelményeket, akkor az alkalmazott jelölés alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére, ez esetben a fogyasztóvédelmi hatóság eljárást indít.

A közleményben idézték Pintér Istvánt, a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság elnökét, aki elmondta, hogy a vizsgálatok minél szélesebb körű lefolytatása érdekében lesznek mintavételek bevásárlóközpontokban, áruházláncokban, üzletláncokban, élelmiszerboltokban, vásárcsarnokokban, piacokon és az adott termékeket árusító kiskereskedelmi egységekben egyaránt.

Related posts