Ritka kincs lehet a magyarok kedvenc élelmiszer-alapanyaga: ne habozz, ha még akadsz belőle, szerezd be mielőbb!


Az akácméz a méhpusztulás és az időjárás változásainak következtében könnyen hiánycikké válhat a szakértők szerint. Ha rálelsz még, ne habozz, tedd kosaradba azonnal! Ez a különleges finomság nemcsak a téli betegségek idején nyújt segítséget, de a karácsonyi ételek ízesítésében is remekül megállja a helyét.

A Nool.hu oldalán Tódora Zoltán, a zagyvarónai méhészet képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy akár már a karácsonyi ünnepek előtt eltűnhet a boltok polcairól a magyar családok kedvencének számító akácméz. Ez a különleges és népszerű mézfajta idén sajnos a méheknek a legkevesebb mennyiségben állt rendelkezésére, így a fogyasztók számára korlátozott lehetőségek várhatóak.

A 2025-ös év időjárása nem kedvezett a méheknek, a februári, enyhe télben már fiasításba kezdtek, azonban a márciusi hidegek miatt a kaptáraikban rekedtek, számos méhcsalád el is pusztult. Az aszályos nyár sem tett jót a méz előállításának.

"A méhek rendkívül érzékenyen reagálnak a folyamatosan változó és szélsőséges időjárási körülményekre" - fejtette ki a méhész.

Ez a jelenség egyre inkább nyilvánvalóvá válik: a szélsőséges időjárási körülmények következtében elengedhetetlen, hogy támogassuk a méheket, ha fenn akarjuk tartani a létezésüket.

A méhészek különféle fóliákat és meleg takarókat alkalmaznak annak érdekében, hogy a kaptárakban fenntartsák az ideális, körülbelül 30 fokos hőmérsékletet. Azonban a feladatuk nem könnyű, hiszen a visszatérő hideg és a csapadékmentes időszakok nemcsak a méhek életére, hanem a növények virágzására is jelentős hatással bírnak. Emiatt a jelenlegi időjárási körülmények között más mézfajták, mint például az alma, körte, szilva, meggy, cseresznye és kökény virágzásából készült mézek is egyre nagyobb szerepet kapnak.

A méhészek a kevés idei akácmézet igyekeznek megfontoltan, a közelgő ünnepre tekintettel tartalékolni. A szárazságot jól tűrő napraforgó és a repce kevésbé sínylette meg az idei időjárást, de a megszokott három hét helyett csak két hétig tudtak gyűjteni a méhek ezeken a növényeken is.

"A vásárlók többsége az akác fát részesíti előnyben, ezért karácsonyra igyekeztünk több mennyiséget félretenni belőle."

- figyelmeztetett Tódora Zoltán, hozzátéve, hogy az ünnepek végére a tartalékok is elfogynak. Ha valaki új ízeket szeretne felfedezni a süteményekhez, a szakértő a vegyes virágmézet és a napraforgómézet ajánlja, amely nemcsak különleges ízt, hanem aranysárga színt is varázsol az ételeknek.

Related posts