Ez nem hulladék! Tévedsz, ha nem a megfelelő helyre helyezed!


Brutálisan sok konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot dobunk ki.

A MOHU új kezdeményezése keretében, amely a konyhai élelmiszer-hulladék házhoz menő gyűjtésére irányul, most már egyes hulladékudvarokban is lehetőség nyílik az ilyen típusú anyagok leadására. Jelenleg a szolgáltatás 33 helyszínen érhető el, és a vállalat folyamatosan dolgozik azon, hogy a részt vevő hulladékudvarok számát bővítse – áll a vállalat hivatalos közleményében.

A konyhai élelmiszerhulladékok leadására kezdetben elsősorban olyan települések hulladékudvaraiban van lehetőség, ahol már elindult a házhoz menő gyűjtés próbaüzeme. A rendszer folyamatosan fejlődik, és a hulladékudvarok kihasználtságának függvényében bővül.

A MOHU elemzései alapján egy átlagos ember körülbelül heti 1 kilogramm konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot generál. - Fotó: Shutterstock

Jelenleg 33 helyszínen, Budapesten, Cegléden, Kecskeméten, Szolnokon, Székesfehérváron, Kaposváron, Tatabányán, Zalaegerszegen, Orosházán, Gyomaendrődön, Békéscsabán és Nagykanizsán adhatók le az élelmiszer-hulladékok - jelezték.

A MOHU által végzett becslések alapján egy átlagos ember körülbelül heti 1 kilogramm konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot termel. A szelektív gyűjtés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen ezzel a hulladék értékes másodlagos nyersanyaggá alakulhat, amely közös érdekünket szolgálja.

A vállalat tájékoztatása szerint a biohulladék hasznosítása során biometánként megújuló energiaforrást nyerhetünk, míg komposztként tartós tápanyagforrást kínál a mezőgazdaság számára.

A konyhai élelmiszer-hulladékok leadása a hulladékudvarokban az egyéb hulladékok kezelésével azonos módon történik. Fontos, hogy a hulladékot a saját tárolóedényében szállítsuk a helyszínre, ahol egy zárható, szagmentesen tárolható gyűjtőedénybe kerül. Ezáltal biztosítjuk a megfelelő higiéniai feltételeket és a környezet védelmét.

Cikkünk folytatódik az ajánló alatt! Most már még izgalmasabb: elektromos megoldásokkal is várunk! Ne hagyd ki a VIDEÓ-t sem! Hirdetés

Fedezze fel a hatékonyság új dimenzióját a HARDI MEGA PRO FORCE szórókereteivel! Permetezzen gyorsan, precízen és költséghatékonyan – tapasztalja meg a modern mezőgazdasági technológia előnyeit! Hirdetésünkben megtudhatja, miért érdemes váltani!

Időtlen tanácsok a kis- és nagykertek számára: Fedezd fel a kertészkedés művészetét! Hirdetés

Fedezd fel a megújult Grégoire Besson ekéket – a hatékonyabb szántás és a kiemelkedő teljesítmény új dimenzióját! Frissített technológiánk révén még nagyobb eredményeket érhetsz el a földművelésben. Ne hagyd ki ezt az izgalmas lehetőséget, hogy a legjobbat hozd ki a mezőgazdasági munkádból!

Így tárold a folyékony műtrágyát, hogy egy csepp se vesszen kárba! Hirdetés

Fedezd fel a 2025-ös év újdonságait a kukoricatermesztés világában! Az innovatív és különleges kukoricafajták mostantól elérhetőek, melyek nemcsak a terméshozam növelésére, hanem a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektetnek. Ismerd meg a legújabb fajtákat, amelyek ellenállóbbak a klímaváltozással szemben, és amelyek íze is páratlan élményt nyújt! Ne hagyd ki a lehetőséget, hogy te is részese legyél a jövő mezőgazdaságának! Érdeklődj most, és tudd meg, hogyan formálhatja a 2025-ös kukorica a gazdálkodásodat!

Limus®: optimalizált karbamidfelhasználás, hatékony kiadáscsökkentés! Hirdetés

Döntős csapatok az AgroVIRTUSON! + VIDEÓ Hirdetés

A házhoz menő gyűjtéshez hasonlóan a hulladékudvarokban is lehetőség van különféle szerves anyagok leadására. Ide tartoznak például a gyümölcs- és zöldségmaradékok, a kávézacc, a teafű (teafilterek nem), tojáshéjak, főtt ételmaradékok, pékáruk, feldolgozott élelmiszerek, valamint a húskészítmények. Ezáltal hozzájárulhatunk a környezet védelméhez és a hulladék csökkentéséhez.

Ugyanakkor csontokat, élelmiszercsomagolást, porzsákokat, porszűrőket, papírzsebkendőket és pelenkákat nem szabad a gyűjtőedényekbe dobni, mivel ezek nem komposztálhatók, illetve rongálhatják a gépeket.

A MOHU hangsúlyozta, hogy szigorúan tilos a fák ágait, leveleit, gallyait, valamint a kommunális hulladékot leadni.

A magyar települési hulladék körülbelül 34%-át biológiailag lebomló anyagok alkotják, és ennek jelentős része, 440 ezer tonna évente, a konyhai zöld- és élelmiszer-hulladékból származik. A MOHU célkitűzései között szerepel, hogy hosszú távon évi 155 ezer tonna ilyen hulladék gyűjtését érje el.

Indexkép: Shutterstock

Related posts