**Befőzés Mesterfokon: A Tökéletes Befőtt és Lekvár Készítése** A befőzés művészete nem csupán egy háztartási tevékenység, hanem egy igazi élmény, amely során a nyár ízeit zárhatjuk üvegbe. Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy

Bőség idején a bölcs ember előrelátóan készül, míg a leleményes háziasszony finom ízekkel tölti meg a kamráját.
Itt van a gyümölcsszezon, amely magával hozza a befőzés időszakát is! Ha kedvező a helyzet, esetleg a saját kertünk kínál bőséges termést, de még jobb, ha a barátságos szomszédoktól és családtagoktól kapjuk a fölöslegessé vált gyümölcsöket. Ha ez sem jön össze, akkor marad a piac, ahol színes kínálat vár ránk. Egy azonban biztos: a bőség idején érdemes tartalékolni. Az ügyes háziasszony pedig tudja, hogy a legjobb megoldás a befőzés!
A gyümölcsök tartósítása egy olyan nélkülözhetetlen konyhai folyamat, amelyet szinte mindenki ismer, vagy ha még nem, akkor viszonylag egyszerű elsajátítani.
Manapság már nem kötelező több tonna gyümölccsel bajlódni és nyáron üvegbe zárni őket, de azért érdemes legalább néhány üveg befőttet és lekvárt eltenni. Az otthon készített finomságok íze és varázsa felülmúlhatatlan, és mindig öröm lesz elővenni őket a hideg téli napokon.
Az alábbi galériában felfedezheted, hogyan varázsolhatod tökéletessé az eltett befőtt és a lekvár készítésének folyamatát.
Ahogy már korábban említettük, az idei esztendőben súlyos aszály sújtotta a vidéket, így Somogyban a kajszibarack termés jelentősen elmaradt. Ezen túlmenően arról is beszámoltunk, hogy a gyümölcsök nem mindig azoké, akik fáradságos munkával ültették a fákat.