A fogai megérzik a következményeket, ha Proseccóval köszönti az újévet!
A prosecco kétségtelenül az ünnepek egyik legkedveltebb itala, amely sokak számára a jeles alkalmak elengedhetetlen kísérője. Azonban, amellett, hogy feldobja a hangulatot, nem árt tisztában lenni azzal, hogy milyen kockázatokat rejthet magában a fogyasztása – figyelmeztetnek a szakértők. A magas cukor- és savtartalom, valamint a szénsavas jellege miatt a "prosecco fogak" jelensége egyre gyakoribbá válik, főként az ünnepi időszakban, amikor a prosecco iránti kereslet megugrik. Szakértők szerint ez a népszerű habzóbor nemcsak a fogak elszíneződését okozhatja, hanem súlyosabb problémákat is, mint például a fogszuvasodás, ami akár tömést vagy esztétikai beavatkozást is szükségessé tehet. Érdemes tehát mértékkel élvezni az ünnepi pezsgést, hogy elkerüljük a kellemetlen következményeket.
Ha az újévet egy-két pohár proseccóval szeretnéd megünnepelni, érdemes óvatosnak lenned! A népszerű olasz habzóbor túlzott fogyasztása komoly fogászati problémákat okozhat, figyelmeztetnek a szakértők. A prosecco magas cukor- és savtartalma könnyedén károsíthatja a fogzománcot, ami sárguláshoz, fogszuvasodáshoz vezethet, és akár komolyabb fogorvosi beavatkozásokra is szükség lehet. Így a koccintás mellett érdemes más italokhoz is nyúlni a bárszekrényben, hogy megóvjuk mosolyunk épségét az ünneplés során!
Annak ellenére, hogy a hétköznapi ember számára mindez rendkívül különös, és sosem hallott információ lehet, a fogászati szakértők körében már elterjedt az úgynevezett "prosecco fogak" kifejezés, amely azt a jelenséget írja le, amikor a prosecco fogyasztása miatt a frontfogak romlása megnő az ünnepi időszakban.
Sahil Patel, a londoni fogklinika alapítója a Daily Mailnek adott interjújában megosztotta: "A fogorvosok tapasztalatai alapján az ünnepi időszakban különösen megnő a metszőfogakat érintő fogszuvasodás eseteinek száma." A prosecco, mint az ünnepi hangulat kedvelt itala, különösen kockázatosnak bizonyul, mert...
Az ital állandó cukorhatásának kitettsége a szájban kedvező feltételeket teremt a fogszuvasodás kialakulásához. Ennek következményeként idővel szükségessé válhatnak tömések vagy akár esztétikai beavatkozások is.
Nyree Whitley, a neves fogorvos, szintén felhívta a figyelmet arra, hogy a prosecco savas összetevői potenciálisan károsíthatják a fogzománcot, ami nemcsak elszíneződéshez, hanem fokozott érzékenységhez is vezethet.
Sajnálatos hír a prosecco kedvelőinek, hiszen bár élvezetes ünnepi ital, a savassága károsíthatja a fogzománcot, ami elszíneződéshez vezethet
- így gondolta.
Professzor Damien Walmsley, a Brit Fogorvosi Szövetség tudományos tanácsadója, szintén kifejtette véleményét, és az ünneprontók táborához csatlakozva figyelmeztetett a lehetséges veszélyekre.
A prosecco hármas támadást jelent a fogak számára: szénsavasság, cukortartalom és alkohol. Ez érzékenységet és zománceróziót okozhat. A szénsavas italokban a szénsav a frissítő ízért felel, de savasabbá teszi az italt. Emellett egy pohár prosecco körülbelül egy teáskanálnyi cukrot tartalmaz, ami nagy mennyiség
- magyarázta, kiemelve, hogy a "cukor a szájban található baktériumokkal kölcsönhatásba lépve savat termel, ami a zománcot lassan feloldja, lyukakat és üregeket hozva létre".
Természetesen jogos a kérdés, hogy miért éppen ez az ital számít a fogak legfőbb ellenségének. A válasz a magas szénsav- és cukortartalmában rejlik, valamint abban a szokásban, hogy sokan hosszú időn keresztül kortyolgatják, ami tovább fokozza a káros hatásokat. Ezzel szemben a sör, a habzóborok vagy más szeszes italok nem tudják megközelíteni ezt a fogakra gyakorolt romboló hatást. Az ital hosszan tartó élvezete komoly kockázatot jelent a szájhigiéniára, így érdemes odafigyelni arra, hogy mivel kényeztetjük magunkat.
A brit fogorvosok joggal fejezik ki aggodalmukat az alkoholos italok, különösen a prosecco népszerűsége és azok potenciális káros hatásai miatt. Egyes elemzések alapján évente körülbelül 131 millió üveg proseccót fogyasztanak az Egyesült Királyságban, ami fejenként majdnem két üvegnek felel meg. Az ország nem csupán kedvelője, hanem a világ legnagyobb prosecco-piacának számít, hiszen a globális prosecco-export több mint egyharmadát importálja.
Ebből jól látható, hogy nehézkes lenne elkerülni egy-egy ünnepi alakalomkor az elfogyasztását, azonban ha már a pohár fenekére néztünk, néhány tanácsot érdemes megfogadni, ha az új évet nem a fogorvosunk hívogatásával szeretnénk indítani.
Whitley ezért azt javasolja, hogy...
Persze mivel alkoholról beszélünk, a fogak mellett egyéb egészségkárosító hatások mellett sem szabad szó nélkül elmenni. A mértékletes alkoholfogyasztás ártalmairól folytatott vita hosszú évek óta tart, de az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tavaly különös figyelmet szentelt ennek. Figyelmeztettek, hogy az alkohol bármilyen mennyiségben káros lehet az egészségre.
A WHO statisztikái alapján az alkohol évente mintegy hárommillió ember életét oltja ki világszerte. Ezért különösen fontos, hogy az újévi ünneplések során is tudatosan figyeljünk arra, hogy a mértékletesség és a felelősségteljes hozzáállás elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.